SEARĂ LITERARĂ CU LILIANA COROBCA LA ICR BERLIN

http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/11/25/comunicat-de-presa-icr-berlin-17-17-16

Cu ocazia apariției, în 2015, a traducerii germane a romanului ‘Kinderland’ al scriitoarei Liliana Corobca, ICR Berlin organizează, pe 27 noiembrie, la sediu, o seară literară în prezența autoarei, în deschiderea turneului literar al acesteia în Germania.

Traducerea romanului ‘Kinderland’, publicată la editura Zsolnay sub titlul ‘Der erste Horizont meines Lebens’ (‘Cel dintâi orizont al vieții mele’), poartă semnătura scriitorului, poetului și traducătorului german de origine română Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin.

Turneul literar german al autoarei va mai cuprinde următoarele stațiuni: Bad Saarow (28 noiembrie), Heidelberg (29 noiembrie), Langenau (2 decembrie), Ulm (3 decembrie). Evenimentul de la Berlin este organizat de către ICR Berlin în colaborare cu editura Zsolnay.

Volumul ‘Kinderland’spune povestea Cristinei, un copil nevoit să devină ‘mamă’ responsabilă pentru cei doi frați mai mici, atunci când părinții pleacă la muncă în străinătate după ‘bani lungi’. Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrâni, este privit din perspectiva unei fete de 12 ani. Într-o lume aflată în criză, copiii învață, din propriile experiențe, să lupte și să supraviețuiască în așteptarea împlinirii unui singur vis: întoarcerea părinților acasă.

‘Kinderland’ este al treilea roman semnat de Liliana Corobca și cel de-al doilea apărut în traducere germană, după ‘Un an în paradis’ (traducere apărută în 2011).

Liliana Corobca s-a născut în 1975 în Republica Moldova. Este absolventa a Facultății de Litere din cadrul Universității de Stat din Moldova (1992-1997) și doctor în litere la Universitatea din București (2001). A debutat cu romanul Negrissimo  (Chișinău, 2003). A obținut Premiul ‘Prometheus’ pentru debut al revistei România Literară, precum și Premiul pentru debut în proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

La editura ‘Cartea Românească’ a publicat romanele ‘Un an în Paradis’ (2005; tradus în italiană în 2009 și în germană în 2011) și ‘Kinderland’ (2013), roman care a fost bestsellerul editurii la Bookfest 2013, obținând, de asemenea, premiul Radio România Cultural la secțiunea Proză, ediția 2014.

Tot în anul 2014, Liliana Corobca a reprezentat România la Vilenica Internațional Literary Festival, Festivalul Internațional de Literatură din Leukerbad și la Târgul de Carte de la Frankfurt. Alte volume publicate: ‘Negrissimo'(2003), ‘Personajul în romanul românesc interbelic'(teză de doctorat, 2003), ‘Un an în Paradis'(2005, tradus în italiană în 2009 și în germană în 2011), ‘Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România'(2014) și ‘Cenzura pentru începători'(2014).

Ernest Wichner este scriitor german originar din România (născut în 1952 la Arad), critic literar, editor și director al Literaturhaus Berlin, totodată unul dintre cei mai importanți traducători de literatură română în limba germană.  În anul 1972 a fost membru fondator al Grupului de Acțiune Banat, o grupare de tineri autori contestatari de limbă germană din Timișoara.

Din 1988 până în 2002 a fost angajat și director adjunct la Literaturhaus  (Casa Literaturii) din Berlin, iar din 2003 a devenit directorul acestei instituții. Ernest Wichner s-a aflat pe listă scurtă a traducătorilor nominalizați pentru premiul Târgului de Carte de la Leipzig 2014.

Editura Paul Zsolnay

De la înființarea editurii de către Paul Zsolnay, în anul 1924, editura s-a axat în mod prioritar pe traducerea în limba germană și promovarea scriitorilor recunoscuți pe plan mondial dintre care amintim John Galsworthy, H. G. Wells, Graham Greene și John le Carre. În prezent, Zsolnay este una dintre cele mai reputate edituri în spațiul german, făcând parte din grupul editorial Hanser.

Programul complet al ICR-Berlin îl puteți găsi la adresa http://www.rki-berlin.de, precum și pe Facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: