TRANSFERUL CENZORILOR

Ultima etapă, care a dus la desfiinţarea instituţiei, a fost transferul cenzorilor. Studiind cu atenţie dosarele cu actele lor de transfer, nu se poate, totuşi, ajunge la o concluzie relevantă. Spre exemplu, nu putem afirma, ca Marian Petcu: „Comitetul pentru Presă şi Tipărituri, care a aplicat cenzura, a fost dizolvat şi membrii săi au fost repartizaţi în posturi de conducere ale diferitelor tipuri de media şi de asociaţii profesionale.”[1] În sprijinul acestei afirmaţii, Marian Petcu nu aduce nicio dovadă. Este adevărat, sunt multe documente în care cenzorii sunt transferaţi în redacţiile ziarelor, în edituri, unde probabil îşi continuau activitatea de dinainte, fără a avea însă posturi de conducere. Apoi erau şi alţii trimişi în instituţii superioare de învăţământ, la Comitetul de Radiodifuziune şi Televiziunea Română, Case de Creaţie şi Consilii Populare, Oficiul Naţional de Turism, la diverse ministere, Inspectoratul Şcolar, Muzeul de Istorie al R.P.R., Institutul de proiectare pentru Sistematizare şi Construcţii, se duceau să-şi continue studiile (postuniversitare, doctorat) sau să-şi urmeze soţii în misiuni diplomatice. Dar cenzorii au fost, de asemenea, transferaţi şi la Centrul de calcul şi statistică sanitară, la Asociaţia crescătorilor de albine, Întreprinderea morărit şi panificaţie (Bihor-Oradea), Întreprinderea Comerţului cu Ridicata pentru Produse Metalo-Chimice şi Materiale de Construcţii, Centrala Industriei Confecţiilor Bucureşti. Poate că şi la asemenea instituţii era nevoie de cenzură, dar cei transferaţi de la Direcţia Cărţii, de pildă, care controlaseră ani în şir bibliotecile şi anticariatele, cu liste gata făcute, nu ştim în ce măsură erau utili, ca cenzori, în întreprinderi fără legătură cu activitatea lor prealabilă. Acest aspect urmează a fi supus cercetării noastre.

Dacă în ultumii 10 ani de existenţă a cenzurii, numărul celor transferaţi nu depăşea cca. 20 de persoane pe an, în 1977 se transferă întreaga instituţie, într-un ritm vertiginos. La 1 martie 1977 erau 350 de funcţionari[2], la 29 iunie 1977 – 286. „Până la data de 29 iunie 1977, Comitetul pentru Presă şi Tipărituri şi-a desfăşurat activitatea cu un colectiv format din 286 cadre de lectură şi personal economic şi administra­tiv. De la această dată până la 21 octombrie au fost transferaţi 85 tovarăşi dintre care 69 lectori (31 din Capitală şi 38 din judeţe) şi 16 personal economic şi administrativ”[3]. S-au dat ordine de transfer pentru 20 de persoane odată sau chiar mai multe, cele mai importante „valuri” fiind din 31 august 1977 („cu începere de la 1 septembrie se aprobă transferul…”), apoi 7 septembrie, 15 septembrie, 20 octombrie (conform ordinului nr. 53)[4]. Ultimul transfer a fost în luna decembrie, în urma ordinelor nr. 58 şi 60[5]: „cu începere de la 1 decembrie 1977 se aprobă transferul” a peste 20 de persoane; alte 56 de persoane au fost transferate pe data de 16 decembrie 1977 la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, iar printre aceştia s-au numărat şi majoritatea şefilor serviciilor şi alţi membri importanţi, inclusiv directorul CPT, Ion Gălăţeanu, care va deveni, din 1978, Secretar de Stat al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste.


[1] Marian Petcu, Cenzura în România, în Marian Petcu (coord.), „Cenzura în spaţiul cultural românesc”, Bucureşti, Comunicare.ro, 2005, p. 89.

[2] „Situaţia fondului de retribuire necesar pentru posturile ocupate la 1 martie 1977”, în A.N.I.C., C.P.T., dosar 3/1977, f. 27.

[3] Idem, dosar 2/1977, f. 13.

[4] Idem, dosar 3/1977, f. 88.

[5] Ibidem, ff. 94, 97-99.

fragment din Desfiinţarea cenzurii comuniste româneşti (D.G.P.T.) în anul 1977  in „Sfârşitul regimurilor comuniste. Cauze, desfăşurare şi consecinţe” , coord.:  Cosmin Budeancă and Florentin Olteanu, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2011.

Anunțuri

Etichete: ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: